"Kolosoustředění" v Bělči, 18.-19.5.2019

O u plynulém víkendu 18. - 19. 5. 2019 se konalo další jarní soustředění. Bylo to tentokrát samostatné „kolosoustředění“ skupiny začátečníků a konalo se v Bělči n. Orlicí v táboře Jana Ámose Komenského. Celého soustředění se zúčastnilo celkem 24 dětí (5,5 – 12 let), 2 prcci (asi 4 roky) a 9 dospělých. Na sobotu dopoledne se přidali ještě další 4 děti a minimálně dva dospělí.

 

V sobotu ráno jsme se (kromě kamarádů ze spřáteleného oddílu v Horním Jelení) sešli u Zděné boudy a odtud jsme vyrazili krátce po 9h na kolech směr Běleč.

Zavazadla jela autem, tak se jelo pěkně nalehko. Všichni pěkně šlapali a cesta rychle ubíhala, tak jsme se ji nakonec proti plánu rozhodli prodloužit o pár zastávek v Hradeckých lesích (obora s daňky a prasátky, obora u rybníka na Olšině, Výskyt a těsně před koncem ještě otočka ke Krytému dubu).amostatné „kolosoustředění“ skupiny začátečníků a konalo se v Bělči n. Orlicí v táboře Jana Ámose Komenského. Celého soustředění se zúčastnilo celkem 24 dětí (5,5 – 12 let), 2 prcci (asi 4 roky) a 9 dospělých. Na sobotu dopoledne se přidali ještě další 4 děti a minimálně dva dospělí.

 

Ubytovali jsme se, naobědvali a po zaslouženém odpočinku a hraní si na pískovišti a dětském hřišti jsme vyrazili na odpolední fázi. Tou byly okruhy nedaleko od tábora.  Všichni se snažili a běhali, co to šlo. Někteří si i vyzkoušeli běžet okruh podle plánku, který si sami nakreslili.

 

Odpoledne nám zpestřila ještě procházka kraj Bělče do místní hospůdky, ve které jsme vykoupili nauky a další pochutiny.:-)

 

K večeři nás potěšily špagety. Po večeři zase luštění, hledání lepítek v areálu kempu a po vyřešení také poklad u nedaleké Máchovy studánky. Všichni luštili, až se jim z hlavy kouřilo, s těžkými křížovkami si nakonec všichni poradili a dříve či později poklad našli.

 

V neděli ráno nám 6 dětiček z jednoho pokoje ukázalo, že po sobotě vůbec nejsou unavené a místo zaslouženého dospávání proti běžnému ránu v týdnu už brzy ráno vzbudily i osazenstvo okolních pokojů. Mj. také mně (Zuzku) a tak se proti původnímu plánu konala před snídaní ještě rozcvička. Ne všem se úplně chtělo, ale popoběhnutí a rozcvičení u studánky se dětem nakonec i líbilo:-)

 

Na dopolední trénink jsme popojeli na kole kousek jižněji než v sobotu. Na programu byla linie (nakreslená jen na mapě), kdy děti po doběhu nakreslily do mapy kontroly, které cestou našly.  Ti rychlejší pak stihli ještě okruh nebo jednotlivou kontrolu formou hvězdice. Chvíle hraní v lese a hurá na oběd.

 

Po obědě jsme dobalili věci, rozdali a dojedli poslední sušenky a kolem 12h se vydali zpět do Hradce. Nešlo by to ale nejkratší cestou, tak jsme se vydali na jih, kolem Krytého dubu, závory na konci Hradečnice nad Bělečkem až na Mazurovy chalupy. Dali jsme nanuka a pak už vyrazili za rodiči ke Zděné boudě. Část dětí raději (abychom se vyhnuli přelidněné Hradečnici) po lesních cestách okolo Výskytu a „po čtvercích“, část trochu kratší cestou přímo po Hradečnici. U Zděné boudy jsme se za chvíli všichni sešli a rozjeli se s rodiči do svých domovů.

 

Věřím, že dětem se na soustředění líbilo. Mně a Martině rozhodně ano. Děti byly (až na malé chvilkyJ) výborné, jídlo a ubytování taky, počasí vyšlo excelentně. Chtěli bychom také poděkovat rodičům za doprovod na kole, upečení buchet ke svačině, dodání drobných odměn do pokladu a vlastně vůbec za podporu.

 

Fotky jsou tady.


Zuzana Jedličková | 22.5.2019

zpětzpět