Skupina veteránů


Česko-saské dny OB SAXBO 2016

Alice Fejlková | 26.5.2016

Výlet za hranice všedních dnů jsem naplánovala v termínu 20.5.-22.5.2016 s cílem zaběhat si na proslulých závodech SAXBO, které pořádá OK Chrastava a HSG Turbine Zittau a SG Zittau Sud.

V pátek jsme obdivovali středověký hrad a klášter Oybin z 13.stol.. V letech 1364-66 vznikl na příkaz Karla IV." Císařský dům" a klášterní kostel ve spolupráci s pražskou chrámovou stavební školou Petra Parléře.

V sobotu se běžela klasická trať na mapě Louisenhohe ( 1:10 000, E 5m ), mapoval a kreslil Z. Sokolář,2000, revize V.Sohler, 2014. Stavitelé tratí Kateřina Kašková a Jaroslav Polák postavili mapařský rébus vysoké kvality. Kopcovitý terén Lužických hor s pískovcovými skalními bloky, les místy smíšený a jehličnatý s hustým podrostem a jemnými terenními tvary poskytl stavitelům možnost postavit technicky

náročné orientační tratě v těžkém terénu. A toho využili na 100%. Závod vyžadoval kromě orientačních dovedností i lezeckou techniku a hlavně mentální ohebnost. Považuji tento závod za jeden z nejlepších zážitků v OB.

Neděle byla mapově zajímavá. Mapa stejná, měřítko jiné ( 1: 7 500, E5m ).  Umístění kontrol se pořadatelům v mnoha případech nepovedlo. Kontroly byly na jiných objektech, mnohdy o hodně metrů výš nebo níž, ale i dál nebo blíž. Takže v terénu se závodníci vydatně rojili a společně pročesávali okolí. Byla to otázka náhody, kde a s kým kontoly dohledáme. Pod heslem kdo hledá, ten najde, se závodilo v mnoha kategoriích. A revize mapy nedopadla nejlépe. Místy bylo vše posunuté a jemné mapové prvky vybájené.

Za SHK jsme ve skupince čtyř závodníků podali slušné výkony. A přivezli jsme si stříbrnou medaily.

24. ročník SAXBO byl krásný a inspirativní. Bohužel to vypadá na to, že bude poslední.

Oblast je vhodná pro milovníky turistiky, lezení, kol, plavání a weiines procedur.




zpět

Komentáře k článku

Jméno:
Komentář:

Iva N.: Pěkný článek a gratulace ke stříbrné medaili.:-)

6.6.2016
Alice: Tedy medaile,... to vypadá na medaili. Esteticky i mluvnicky vydařenější.

26.5.2016