Bevezető találkozó JRD Magyarország

Zatímco tým „Malík urvi!“ vesele zakončoval sezónu, já jsem se v pátek odpoledne vydal na úvodní sraz JRD do Maďarska. Cesta byla dlouhá, a tak až kolem půlnoci jsme usínali v útulných dřevěných chatkách v blízkosti termálních bazénů u městečka Kiskunmajsa.

 

Našim cílem byly vyhlášené jalovcové terény, ve kterých se dvakrát ročně konají dvoudenní závody Juniper Open. Pro nezasvěcené ukázka mapy zde, jak to vypadá ve skutečnosti zde. Jelikož byl sobotní start 00 až ve 12:00, mohli jsme si trochu pospat a v klidu se nasnídat. Poté následoval krátký briefing a fasování repre dresu a bundy. Trenéři si pro nás přichystali malé překvapení, a tak jsme oba dva dny běželi se svazovými GPS jednotkami (SOBOTA, NEDĚLE).

 

Když jsme po cca 45 minutách jízdy dojeli na údajné místo konání, jako první nás překvapilo množství zaparkovaných aut. Tolik lidí se přece těch skromných závodů nemůže účastnit.  Další šok přišel za chvíli, když jsme se po pár krocích očividně ocitli na nějakém maďarské lidové slavnosti. Všude kolem nás byly stánky s nejrůznějšími výrobky od dřevěných misek až po perníčky, kolem nás chodili muži i ženy v lidových krojích nad tím vším se vznášela vůně opékaných klobás, které se na místě přímo vyráběly plněním střívka mletým masem. O tom, že jsme správně, nás přesvědčil až kolemjdoucí Lešťa, který nám ukázal, že úplně v rohu se krčí cílový doběh a nástěnka se startovkami. Šli jsme tedy založit ležení a až po chvíli jsme jakž takž pochopili, že se na místě koná místní zabijačka (anglicky „Pig Fest“).

 

Ale zpět k samotným závodům. Terén byl opravdu technicky náročný a důležité bylo po letecké pasáži v čistém lese zpomalit, zpozornit a promapovat se ke kontrole v jalovcové buši. To se mi po oba dva dny celkem dařilo, a tak jsem v součtu obou etap obsadil 3. místo.

 

V neděli večer bylo na programu představení plánu na příští sezónu a prezentace základních informací o nadcházejícím JMS s centrem ve švýcarském Scuolu. I přes to, že soustředění pokračovalo až do úterka, pro nás s Klárou Novotnou to byl večer poslední. V pondělí jsme se totiž vydali na dlouhou cestu vlakem zpět do HK, protože nám v 19:00 začínal náš stužkovací večírek ...


Vojtěch Netuka | 17.11.2015

zpětzpět