"Tak my už jdeme do finále...."

Tak se nám ta klasika opět přiblížila. Řeč je pochopitelně o té nejklasičtější klasice a tedy mistrovské... Letos se nám koná na Vysočině, konkrétně mezi Jihlavou a Třeští. Zapátrejme nejprve v nedávné historii a pak se podívejme na letošní vyhlídky.


2008 – Melechov (ASU)

V roce 2008 to byla taktéž Vysočina (Melechov), ovšem tehdá taková svižná až rychlá a s těsnými rozestupy. Při pohledu do výsledků zaujme především počet účastníků v H21 finále, přičemž všech pět (!) se vešlo do prvních šestnácti. Zde je takový smolný moment, kdy nakonec šestý Jedla ztratil bronz při postupu na sběrku. Vlastně dva momenty – a to, že ani 13.místo nestačilo ten rok na účast v prvním družstvu. Tak tvrdá byla konkurence. Jinak bedna se urodila v kategorii juniorek, kde si stříbro vybojovala ten rok čerstvá posila z Trutnova Tereza Petrželová.

 

D20: 2.TePe, 8.Věra

D21: 6.ZuSte, 13.Marťa

H21: 6.Jedla, 9.Vask, 12.Heppy, 13.Vrabec, 16.Eda

 

2009 – Blansko (ZBM)

V roce 2009, tedy loni, pořádali fyzicky drsnou klasiku žabiny u Blanska. Zde nejen že se urodila bedna, ale hned vítězství, a to opět D20 a opět Terka. Z našeho pohledu měl zajímavý vývoj mužský závod, když Heppyho doběhl Eda, potom oba doběhl Osin (pozdější vítěz), potom Eda odpadl, načež ho doběhl Jedla. Nejlépe pak dopadl Heppy, kterého vítězná lokomotiva dovezla na velkou bednu, sedm vteřin před Jedlou.

 

D20: 1.TePe

D21: 7.Zuzka, 17.Marťa

H21: 6.Heppy, 7.Jedla, 9.Eda, 26.Vrabec

 

2010 – Třešť (SJI)

A s jakými vyhlídkami jedeme na letošní šampionát? V H20 jsou tu Funík a Lukáš Ch., kde by byl úspěchem samotný postup do finále. D20 a opět dvě zástupkyně, o Míše platí to, co o chlapcích, zato Lenka Mechlová (vítaná jilemnická posila) na nějakou medaili útočit jistě zamýšlí. D21: Už jsem se chystal rozvíjet teorie, že by se mohlo schylovat k významnému navýšení účasti ve finále, ale koukám, kdo se přihlásil, resp. nepřihlásil (Marťa, TePe, TeTe; k tomu letos Zuzka – je to nějaké zapeklité, musím tomu přijít na kloub...); čili dámy zastupují sestry Doležalovy a Bára, no a na Verču jsem teda velmi zvědavej... H21: Jedla, Heppy, Eda, Vask, Míca, Vrabec, Kuba, Kolík, tak to je osmička, která se popere o (a ti lepší i na) 17,5 km. Těžko odhadovat, samozřejmě předpokládaná první štafeta by neměla mít nepřekonatelný potíže s první desítkou, potěšující je, že dech nabral v poslední době i Vask a na koho jsem zvědavej nejvíc je pochopitelně Míca. Vrabec letos nedisponuje takovou formou jako před dvěma roky, takže uvidíme, uvidíme... Tož se držme!


Jakub Weiner | 16.9.2010

zpětzpět